Mångfaldsföretagarna

Blogg

Mångfaldsföretagarnas tankar och tips om mångfald.

Posts in Mångfaldsföretagarna
Mångfaldsföretagare - att stötta världsförbättrare
Ett blått jordklot i en hand

Vad är Mångfaldsföretagarna? Och varför ska vi finnas?

De två frågorna har varit i centrum för mina två år som ordförande i organisationen. När jag nu lämnar klubban vidare är detta mitt svar:

En mångfaldsföretagare är en företagare med mångfald, jämlikhet, jämställdhet och liknande frågor i sin affärsidé. Vi lever på världsförbättring, helt enkelt. Det gör oss till pragmatiska idealister. Vi har en dröm om ett bättre samhälle, men vi har också idéer om hur vi ska göra för att nå dit. Och inte minst, vi har en förmåga att få andra att tro på dessa idéer, så pass mycket att de vill betala oss för att genomföra dem. De flesta av våra idéer måste sedan också fungera, åtminstone hyfsat, annars kommer ingen tro på oss nästa gång. Därför måste våra idéer vara i toppklass…

Branschorganisationen Mångfaldsföretagarna är den organisation vi har för att samlas och tillsammans driva våra gemensamma idéer. Vi är konkurrenter ibland men lika ofta potentiella samarbetspartners. Vi har gemensamma intressen i vad vi vill och i villkoren för vårt arbete, även om våra affärsidéer kan variera hur mycket som helst. Därför behöver vi en branschorganisation.

Branschorganisationen Mångfaldsföretagarna vet att mångfald, jämlikhet, jämställdhet och relaterade frågor är värda att betala för. Det är inte något som ska behöva ske gratis, av eldsjälar som snart brinner upp. Kvalitet och kompetens kostar, i mångfaldsfrågor såväl som överallt annars. Vi vet också att vi som företagare har en viktig roll att fylla i mångfaldsarbetet. Ingen organisation kan ha spetskompetens i allt. Som fria aktörer kan vi specialisera oss och hålla oss uppdaterade inom vårt område. Vår uppgift är att bygga broar mellan forskning och praktik, genom att göra forskningens resultat tillgängliga och användbara i våra produkter. Vi kan lyfta nya perspektiv som inte tidigare fått komma fram fullt ut. Branschorganisationen behövs för att visa samhället att vi behövs.

Men branschorganisationen behövs också för att vi ska få mötas. För att vi ska kunna lära av varandra, och utvecklas både inom vårt område och som företagare. Vi behöver mötas för att kunna hitta nya samarbeten, nya affärsidéer, tillsammans kunna ta på oss större uppdrag och nya sorters uppdrag. För att kunna utveckla våra verksamheter.

Allt detta ryms inom Mångfaldsföretagandet! En mängd fantastiska företagare som tillsammans och var för sig förbättrar världen. En mängd möjligheter. En organisation som ska vara ett stöd för världsförbättrare! Inte illa, tycker jag. 

Så nu, med svaret på mina frågor, lämnar jag ordförandeklubban vidare, för efter två års strukturbygge ska vi nu sätta av i full fart framåt. Och det ska bli så roligt att få hänga med på den resan!